Kranioszakrális kezelés (állat)

Kranioszakrális biodinamika

Az állatgyógyászatban a humán gyógyászathoz hasonlóan léteznek alternatív és holisztikus kezelési módszerek, melyek önmagukban vagy kiegészítésként nyújtanak segítséget.

Ide tartozik például:

 • akupunktúra
 • akupresszúra
 • masszázs
 • kranioszakrális kezelés
 • fitoterápia
 • mágnesterápia
 • homeopátia

A kranioszakrális rendszer kezelése során a szervezetre komplex egészként tekintünk. Nemcsak 1-1 problémás területe vagy diaphragmára fókuszálunk, hanem a teljes koponya, gerinc, medence területén történik a kezelés (mint az embereknél). „Az egész több, mint a részek összessége” elvet szem előtt tartva segítjük az öngyógyító folyamatokat.

Az Egyesült Államokban az 1990-es évek vége óta alkalmazzák, kezdetben lovak és kutyák terápiájában jelent meg a módszer. Mára  számos országban és állatfajnál elterjedt,  Ausztráliában, Kanadában, Németországban, Hollandiában , Angliában is több kezelő és terapeuta foglalkozik ezen területtel. Páciensek közé sorolható a gerinces állatok nagy része: kutyák, macskák, kisemlősök, lovak, kecskék stb.

Sikeresen alkalmazható az alábbi esetekben:

 • gyorsabb gyógyulás műtéteket követően (pl. ivartalanítás, csonttörés)
 • mozgásszervi panaszok, ízületi panaszok
 • fájdalomcsillapítás
 • idegrendszeri problémák
 • stresszes állapotok (pl. menhelyről gazdihoz költözés)
 • viselkedés problémák
 • belső szervi elváltozások

Az állatok gyorsabb gyógyulása, viselkedésük, étvágyuk, mozgásuk változása bizonyítja a kezelés eredményességét.  Bár szóbeli visszajelzést kis kedvencünk nem ad, mégis „látjuk és érezzük”, hogy egyre jobban van.  

Miért válasszam a kranioszakrális kezelést?

Az állatok érző lények. Sokan úgy vélik, ők ösztönből cselekszenek és figyelmen kívül hagyják lelkivilágukat.Pedig nemcsak a velünk élő társállatokon figyelhetők meg érzések, a szeretet és kapcsolódás iránti igény, hanem vadon élő társaiknál is.

Az állatok számtalan érzést mutatnak, látjuk, ha örülnek, ki tudják fejezni szeretetüket, lehetnek szomorúak, sőt, bánatukban el is pusztulhatnak. A skála hasonló az emberekéhez. Gondoljunk csak bele, ha mi emberek szoronguk, feszültek vagyunk, idegrenszerünk leterhelt, előbb-utóbb szomatikus tünetek fognak megjelenni. Egy kutya, ha sokat szorong, szomorú, esetleg még bántják is nemcsak a viselkedése változik meg, hanem fizikai tünetek is megjelenhetnek.
Az idegrendszer leterheltsége, vérben lévő hormonok változása ugyanúgy kimutatható, hosszabb távon jelentősebb tüneteket okozva.
Akár jó körülmények között élő kutyát esetén is megfigyelhető a szorongás, ha keveset van velük a gazdi, sokat vannak egyedül, kimarad a játék és “társas” kapcsolatok. Tengerimalacok esetén például nagyon fontos, hogy ne egyedül tartsuk őket, szükségük van fajtársuk jelenlétére. Az ember nem pótolja számukra ugyanazt a közeget, mint egy másik tengerimalac.

Tehát az állatoknak is van testi-lelki jóllét faktora, amire a gazdinak érdemes figyelni.
Jó példák a lovak is, akik teljesen tükrözik az ember viselkedését, érzik kihez mehetnek oda biztonsággal, ki az aki ideges esetleg veszélyt jelenthet számukra.
Az állatok jól fel tudják mérni kit kerüljenek el és kivel érdemes barátkozni.

Mindkét kezelési módszer (kranioszakrális kezelés és terápiás kutyamasszázs) során a kutya fizikai jólléte mellett a lelki tényezők is szempontok, hiszen kellemes, számára jól eső érintések által biztonságot és szeretet érzést tapasztal, megnyugszik, fájdalomcsillapító hatás miatt a hangulata is jobb lesz. Bágyadtan a párnáján fekvő kutyából érdeklődő és vidámabb négylábú társat kapunk vissza.

A biodinamikus kranioszakrális kezelés a szervezet egészében támogatja az öngyógyító folyamatokat, gyorsítva a regenerálódást. Nemcsak a gerincre, hanem belső szervekre, keringésre, idegrendszerre, mozgásszervrendszerre is hatással van.

További források, írások:
https://www.craniosacral.care/working-with-animals
https://www.healyourlife.com/how-craniosacral-therapy-can-help-your-pet
https://animalwellnessmagazine.com/cranial-sacral-therapy/